تاریخچه آسانسور در ایران و جهان از 0 تا 100

قلاب سربکسل آسانسور | شاسی موتور آسانسور | پرشیا لیفت : با نگرشی محدود به تاریخچه آسانسور در ایران و جهان می توان به این موضوع پی برد که حمل و نقل عمودی از احتیاجات امروزی انسان ها بوده و در طی طول تاریخ، لوازم و تجهیزات متنوعی بدین منظور اختصاص یافته و ساخته شده است.

انسان های از دوران های خیلی دور چرخ چاه را به کار گرفته اند. این ابزار از لحاظ ساختاری تشابهاتی با بالابر و آسانسورها دارند ولی می توان بیان کرد تاریخچه آسانسور و این صنعت، هنگامی شروع می شود که یک معمار رومی به اسم ویتروویوس در یکی از کارهایش از ابزاری به اسم بالابر استفاده کرده است.

طرح ریزی و تولید این بالابر به وسیله ارشمیدس تقریبا ۲۳۶ سال قبل از میلاد مسیح صورت گرفته است.‌ این بالابر از یک کابین تشکیل شده بود که توسط یک طناب به وسیله فشار حیوانات یا انسان ها کشیده می شد.

پادکست تاریخچه آسانسور

یسشتر بدانید: لیست قیمت انواع کفشک کابین آسانسور

تاریخچه آسانسور

تاریخچه آسانسور و زمان عملیاتی شدن آن

مسلما یکی از عواملی که در علم آسانسور مطرح می شود تاریخچه آن می باشد. احداث و ساخت بالابر و آسانسور در دنیا بیش از چند هزار سال می گذرد. اما از نظر تاریخی نخستین آسانسور دنیا که یک نفر را می توانست به ارتفاع اندکی بالا ببرد، به وسیله ارشمیدس ساخته شد که یک بالابر دستی بود و معمولا ابتدایی ترین و اولین نوع بالابر بود و همین مسئله بنیان گذار پیدایش و کامل کننده صنعت بالابر در دنیا شد.

اما از نظر تاریخی نخستین بالابر که به شیوه علمی و نوین طرح ریزی شد و بنیان گذار بالابر های امروزی بود، بالابری است که به وسیله فرهیخته بزرگ آتوود و به وسیله ماشین آتوود او تولید شد.

در حقیقت این بالابر کم و بیش سامانه تاخیر یک به یک امروزی را بنیانگذاری کرد و حتی سامانه امنیتی در حین پاره شدن سیم بکسل بالابر را نیز داشت. این محصول به گونه ای نخستین بالابر امروزی و نوین دنیا می باشد که بعد از آن بالابر های نوین امروزی ایجاد شدند.

صنعت بالابر در ایران تقریبا ۹۰ سال قبل وارد شد و نخستین بالابر در کشور ایران به وسیله کارشناسان خارجی راه اندازی و نصب گردیدند.

اما این ابزار ها به شکل بالابر های الکتریکی امروزی نبودند و در حقیقت نخستین بالابر الکتریکی به صورت بالابر های امروزی تقریبا ۶۰ سال پیش به کشورمان وارد شده اند.

به گونه ای می توان بیان کرد که حدودا از سال ۱۳۳۵ به بعد دوره پیشرفت نصب و راه اندازی بالابرهای الکتریکی در کشور ایران راه اندازی شد.

لطفا مطالعه کنید
نحوه طراحی کابین آسانسور

آغاز بکارگیری عمومی آسانسور در جهان

الیشا اوتیس در سال ۱۸۵۲ آسانسور ایمنی را شناسایی کرد که در صورت پاره شدن سیم بکسل آن، مانع از سقوط این ‌وسیله می شد.

این شخص در یک نمایشگاهی در نیویورک در یک نمایش خطرآفرین در سال ۱۸۵۴ سامانه امنیت خود را به معرض نمایش گذاشت. ابتکار اوتیس سبب پیدایش ایمنی در بالابر های کابلی شد و این ایمنی سبب راه اندازی نخستین بالابر مسافری در مارس ۱۸۵۷ در شهر نیویورک شد.

در سال های بعد نخستین بالابر الکتریکی به وسیله سیمنز در سال ۱۸۸۰ در آلمان تولید شد. این ابزار در قیاس با بالابر های هیدرولیکی و دیگ بخار خیلی سریع عمل می کرد و توانایی حمل و نقل بار های حجیم تر را نیز داشتند.

با گذشت زمان برای بالابر ها، دکمه های طبقه، سامانه باز شدن درب بصورت خودکار و سایر قابلیت های جانبی کار گذاشته شده است.

تاریخچه آسانسور

تاریخچه آسانسور و اولین آسانسور در ایران توسط چه کسی وارد شد؟

تاریخچه آسانسور و ورود آن به کشور ایران زمانی آغاز شد که ناصرالدین شاه به فرنگ سفر نموده بود، ناصرالدین شاه در سفرنامه خود در تشریح بالابر نوشته است که: به مریض خانه سنت توماس رفتیم. آنجا وسیله ای دارند که مریض را بر روی تخت می گذارند و از طبقه ی پایین به طبقه بالا می کشند. خیلی سعی بر این داشتند که مریض حرکت نکند.

ناصرالدین شاه با نظاره نمودن بالابر در آن زمان، بسیار مسرور و شیفته آن وسیله می شود. بدین جهت این ابزار به ایران وارد می گردد. بیان می شود که ناصرالدین شاه بعد از برگشت از فرنگ به نصب بالابر در کاخ گلستان اقدام می کند. بعد از آن در پالایشگاه آبادان در زمان احمد شاه بالابری راه اندازی شده ولی در حال حاضر دیگر آثاری از این ابزار ها موجود نیست.

صنعتی شدن آسانسور در ایران

تاریخچه آسانسور در کشور ایران با ناصرالدین شاه به اتمام نمی رسد. ساخت ساختمان های مرتفع، متعدد و صنعتی شدن بالابر در دنیا با ابتکار اوتیس و نیز الکتریکی شدن موتور های بالابر، دست کم ۱۵۰ سال پیش انجام گرفت و موسسات اوتیس و شیندلر نخستین افرادی بودند که ساخت بالابر را به شیوه صنعتی آغاز کردند.

صنعتی شدن آسانسور در کشور ایران تقریبا ۸۰ سال قبل و با گسترش یافتن ساخت و ساز در دوران پهلوی اول و با راه اندازی و نصب بالابر در ساختمان های پیرامون میدان سپه، باشگاه افسران و… اعمال گردید. این بالابر ها به وسیله متخصصین خارجی و توسط نخستین نسل از کارشناسان ایرانی به راه انداخته شد‌.

لطفا مطالعه کنید
راهنمای خرید بهترین آسانسور بدون صدا با 100%تضمین | پرشیا لیفت

از سال ۱۳۳۵ به بعد را می توان عصر پیشرفت و ترقی صنعتی شدن آسانسور در ایران دانست چرا که در این دوران ساختمان سازی به شکل امروزی پیشرفت یافته بود. نخست بالابر ها از خارج به ایران به شکل بسته بندی وارد می شد ولی کم کم موسساتی داخلی برای فروش و راه اندازی این ابزار ها در ایران ایجاد شدند.

پدر آسانسور ایران کیست؟

در صنعت آسانسور ایران، شرکت‌ها و افرادی وجود دارند که به عنوان پیشگامان این صنعت شناخته می‌شوند. یکی از این شرکت‌ها، شرکت آسانسور و پله برقی رازی است که با بیش از ۵۸ سال سابقه در زمینه طراحی، نصب و نگهداری آسانسورهای مختلف فعالیت می‌کند. این شرکت در ابتدا با نام‌های کابین لیفت و ایران کورکتور تحت مدیریت آقای فضل‌الله فلاح‌پور آغاز به کار کرد و اکنون با نام رازی به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

همچنین، منابعی اشاره کرده‌اند که آقای امیر یزدانی به عنوان بنیان‌گذار و پدر صنعت آسانسور و پله برقی ایران شناخته می‌شود. او با خلاقیت و جسارت خود، تغییرات اساسی در حوزه حمل‌ونقل عمومی کشور ایجاد کرده است.

با توجه به این اطلاعات، به نظر می‌رسد که عنوان “پدر آسانسور ایران” به صورت مشترک به شرکت رازی و آقای امیر یزدانی اطلاق می‌شود، هرچند که منابع مختلف ممکن است دیدگاه‌های متفاوتی در این زمینه داشته باشند.

تاریخچه آسانسور

صنعت آسانسور بعد از انقلاب اسلامی در ایران

صنعت بالابر بعد از انقلاب و با رفتن متخصصین خارجی از کشور ایران و تحریم های اقتصادی و قطع واردات سبب شد که موسسه ایران شیندلر که اکثر سهام و سرمایه آن منسوب با بانک ها بود به وسیله سازمان مسکن و شهرسازی مطالبه و سازماندهی شد.

موسسه آسانسور و پله برقی ایران به دلیل فقدان ورود بالابر از بیرون تعطیل شد. معماری اوتیس ناتمام می ماند و زمین و نمایندگی فروش آن مطالبه می شد، موسسه ایران امباربا هم به وسیله بانک صنعت و معدن سازماندهی شد.

با آغاز جنگ ایران و عراق ساختمان سازی تعطیل شد و سرانجام صنعت بالابر با مخاطره و مسائل بسیاری روبرو شد. به دلیل تحریم ایران و عدم واردات، قطعات مورد نظر در ایران تولید شد، بی وقفه پس از جنگ و با آغاز ساختمان سازی صنعت بالابر نیز یک بار دیگر پیشرفت و ترقی کرد.

کارخانه پرشیا لیفت مفتخر است که بسیاری از قطعات مربوط به این ابزار را در داخل تولید کند. این قطعات به وسیله اشخاص داخل ایران و خارج از کشور توزیع می شوند و استاندارد سازی و امنیت این ابزار به وسیله متخصصین انجام می گیرد.

تاریخچه آسانسور

کاربردهای آسانسور از زمان پیدایش تاکنون چیست؟

آسانسور از زمان پیدایش خود تاکنون کاربردهای متنوعی پیدا کرده و به یکی از اجزای ضروری زندگی مدرن تبدیل شده است. در ابتدا، آسانسورها بیشتر برای حمل مواد و کالا در معادن و کارخانجات استفاده می‌شدند.

لطفا مطالعه کنید
سرویس و نگهداری آسانسور چیست؟

اما با پیشرفت فناوری، نقش آن‌ها در جابجایی افراد در ساختمان‌های بلند گسترش یافت. امروزه، آسانسورها در برج‌ها، مجتمع‌های مسکونی، مراکز خرید، بیمارستان‌ها و ادارات به‌عنوان وسیله‌ای ضروری برای حمل‌ونقل سریع و راحت افراد به کار می‌روند.

علاوه بر این، آسانسورهای صنعتی همچنان برای انتقال بارهای سنگین در انبارها و کارخانه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین، در حوزه پزشکی، آسانسورهای ویژه‌ای برای حمل بیماران و تجهیزات پزشکی طراحی شده‌اند. آسانسورهای مدرن با ویژگی‌هایی مانند سرعت بالا، سیستم‌های هوشمند کنترل، مصرف انرژی بهینه و ایمنی بیشتر، تجربه‌ای راحت‌تر و ایمن‌تر را برای کاربران فراهم کرده‌اند.

سوالات متداول

1. اولین آسانسور در چه زمانی و کجا اختراع شد؟

اولین نمونه‌های آسانسور به دوران باستان بازمی‌گردند. گفته می‌شود که ارشمیدس در حدود ۲۳۶ سال قبل از میلاد یک نوع بالابر اولیه را طراحی کرده بود. اما آسانسورهای مدرن در قرن ۱۹ میلادی توسعه یافتند.

2. چه کسی آسانسور ایمن را اختراع کرد؟

در سال ۱۸۵۲، الیشر گریوز اوتیس (Elisha Graves Otis) مکانیزم ترمز ایمنی را برای آسانسورها اختراع کرد که از سقوط ناگهانی کابین جلوگیری می‌کرد. این اختراع باعث شد که آسانسورها در ساختمان‌های مرتفع کاربردی شوند.

3. اولین آسانسور مسافربری در چه سالی ساخته شد؟

اولین آسانسور مسافربری در سال ۱۸۵۷ در یک فروشگاه بزرگ در نیویورک نصب شد. این آسانسور با نیروی بخار کار می‌کرد و امکان جابه‌جایی مسافران را در طبقات مختلف فراهم می‌کرد.

4. چه زمانی آسانسورهای الکتریکی اختراع شدند؟

اولین آسانسور الکتریکی در سال ۱۸۸۰ توسط ورنر فون زیمنس (Werner von Siemens) ساخته شد. این فناوری باعث افزایش سرعت و ایمنی آسانسورها شد و به گسترش آسمان‌خراش‌ها کمک کرد.

5. چگونه آسانسورها باعث توسعه ساختمان‌های بلند شدند؟

قبل از اختراع آسانسور، ساختمان‌ها بیشتر از ۵ یا ۶ طبقه نداشتند، زیرا بالا رفتن از پله‌ها دشوار بود. با توسعه آسانسورهای ایمن و سریع، امکان ساخت آسمان‌خراش‌ها فراهم شد و شهرها به سمت عمودی شدن پیش رفتند.

6. آسانسورهای اولیه چگونه کار می‌کردند؟

اولین آسانسورها با نیروی دست، آب، بخار یا وزنه‌های متعادل‌کننده کار می‌کردند. با پیشرفت فناوری، موتورهای الکتریکی جایگزین سیستم‌های قدیمی شدند و عملکرد آسانسورها بهبود یافت.

7. چه پیشرفت‌هایی در آسانسورها از گذشته تاکنون رخ داده است؟

آسانسورها از نظر ایمنی، سرعت، مصرف انرژی و فناوری کنترل بهبود چشمگیری یافته‌اند. امروزه آسانسورهای هوشمند با سیستم‌های کنترل مقصد، حسگرهای پیشرفته و فناوری‌های بدون کابل طراحی شده‌اند که کارایی و راحتی بیشتری را برای کاربران فراهم می‌کنند.

پیشنهاد ما به شما

تابلو فرمان آسانسور چیست؟

تابلو فرمان آسانسور چیست؟ | قیمت تابلو فرمان آسانسور | پرشیا لیفت

تابلو فرمان آسانسور یکی از اجزای اصلی سیستم آسانسور است که به عنوان مغز متفکر، …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با مدیر فروش